Dela nyhet
Fotbollssymposium 13-14 januari Arena Skövde
9 feb 2023 0 kommentarer

Ett årligt symposium med föredrag, nätverkande inom vår klubb/stad och andra städer, praktik samt utställningar. För att öka antal kvinnliga deltagare fanns ett antal platser utan kostnad. I år åkte sex stycken från Trollhättans FK: Annika Andersson och Sofia Sandersson (styrelsen), Håkan Sandersson (herr), Rikard Johansson (P05) samt Daniel Nilsson och Kicki Holmberg (U17).
Alla pass sker parallellt och du väljer utifrån behov/intresse, men det är bra att fördela sig, så att man som förening får med sig så mycket som möjligt hem. Pass som ev. inte medför något nytt kan ge bekräftelse på att man är rätt ute.
Gemensam inledning där Johan Plates intervjuade Sven-Göran Eriksson. Svennis lyfte att alla i en klubb är viktiga, hälsa på och skapa en vi känsla med alla inblandade. Man ska inte vara rädd för att satsa på en yngre oprövad ledare/tränare. Ha tålamod även om resultaten inte kommer i början, men det är viktigt att alla strävar mot det gemensamma målet och visar en hög moral.
Trollhättesonen Martin Johansson och Torbjörn Nilssons föredrag och praktik hade fokus på lekfullhet och tävling som del av träningen. Sätt upp mjuka mål för säsongen att sträva efter. Att gapa på barn är förbjudet. Ett bra tips var att skriva upp dagens övningar på en whiteboard som finns med på planen. Många barn blir osäkra när de inte vet hur dagens träning/nästa övning ser ut. Deras praktiska pass påminde om delar av våra "Ali-träningar". Vill man veta mer kan man titta på SVT Play, ”Målet är målet” eller köpa deras bok, ”Tredje vägen”.
Ledarbeteenden och den stora inverkan man har på miljön var ett annat tema. Man kan fundera över mycket i sitt ledarskap såklart, en sak är t ex beröm – vad ger man beröm för mer än assist och mål?
Skövde AIK:s resa från div 5 till eliten på 12 år var intressant. Heltidsanställd akademichef och många tränare i varje lag. Spelarna från 16–19 år var halvtidsanställda och skulle vara på träningarna 1 timma innan och 1 timma efter för att kunna fånga upp hur spelarna mådde, där de som en del fick fylla i ett formulär. Vi blev klara över att även lag på högre nivå kan spela lite ”gammaldags”. Även Sevilla FC föredrog om sin akademiverksamhet, där det även ingick workshops med olika teman för ledare, men även för föräldrar.
Vi lyssnade på Mak Lind (FCT tränare herr) och Tobias Linderoth (Skövde AIK, tränare herr) som hade var sitt föredrag om taktiska delar av spelet, där publiken var inkluderade.
Flick- och damfotbollens framtid på elitnivå, vad krävs för att spelare ska må bra/utvecklas och att vi ska hålla hög nivå ute i världen? Att träna med killar, bli bättre tekniskt och snabbhet i huvud/kropp berördes liksom den viktiga pusselbiten, det mentala.
Ett annat fördrag handlade om ett formulär för att skatta ledarbeteende med efterföljande feedback, där publiken hälsades ner till plan med var sitt formulär i hand för att skatta de ledare som höll i ett praktikpass. Det som observerades var: ”Autonomistödjande”, ”Kontrollerande”, ”Task-involving”, ”Ego-involving”, ”Relationsstödjande” och ”Relationshämmande”.
Att ta hand om coachen passet - ”Formtoppa”, tänk in även ledarna! Som ledare behöver du planera in tid för att ta hand om dig själv och försök att planera in dagar där du inte ska göra något som har med fotbollen att göra.
Marcus Birro avslutade dagarna med en kul föreläsning om sin passion till fotbollen.